U Sanskom Mostu obilježena 102. godišnjica Bitke kod Čanakkala

19 Mar, 2017

Intoniranjem himni dviju država, minutom šutnje, učenjem fatihe i dove za one koji su svoje živote dali u ovoj bici, polaganjem vijenaca i počasnom paljbom u subotu je, na lokalitetu Donji Kamengrad, općina Sanski Most, obilježena 102. godišnjica Bitke kod Čanakkala.

Pored dolaska velikog broja građana Sanskog Mosta i okolnih mjesta, godišnjici su prisustvovali i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Haldun Koç, predsjednik turske vojne misije u Bosni i Hercegovini, brigadir Tayfun Çelik, načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović, glavni imam medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, predstavnici EUFOR-a, kao i mnogi drugi gosti.

Nakon prvog dijela programa gosti su se uputili ka lokalitetu musalle, najzapadnijoj lokaciji do koje je došao sultan Mehmed Fatih u svojim pohodima, gdje su proučeni odlomci iz Kur'ana i dova pred duše vojnika koji su poginuli u borbi.

U kulturnom dijelu programa, u kino sali, upriličen je prigodan program prožet recitacijama na turskom i bosanskom jeziku, sevdalinkama, kratkim dokumentarnim filmovima i izložbom autentičnih slika iz Bitke kod Čanakkala.

Ambasador Haldun Koç je u svom obračanju, između ostalog, rekao:"To je priča o uspjehu kojom su iskazani osjećaji vjere, domoljublja, solidarnosti, jedinstva i zajedništva, koje turski narod posjeduje kroz historiju i koje do danas čuva i njeguje. To je u isto vrijeme ustrajna borba u kojoj je dostignut vrhunac hrabrosti i herojstva velike turske nacije pod komandom vrhovnog komadanta Mustafe Kemala Ataturka. U Bici kod Čanakkala svako srce je kucalo kao jedno."

Dodao je i to kako je poginuo veliki broj braće sa Balkana, te da Čanakkale predstavlja herojski rat u kojem su žrtvu podnijeli brojni narodi iz različitih dijelova svijeta.

Širom Turske obilježava se godišnjica ove velike bitke koja je bila ključna za opstanak turskog naroda.