U Istanbulu počeo 12. Međunarodni festival tulipana

01 Apr, 2017

U Istanbulu je počeo 12. Međunarodni festival tulipana, koji se ove godine obilježava pod motom "Vrijeme je za tulipane".

Svake godine gradske vlasti zasade hiljade lukovica tulipana širom Istanbula, čime grad oživi nakon zimskog mrtvila. Tulipani će biti predstavljeni u svim značajnijim istanbulskim parkovima.

Tokom trajanja festivala, pored uživanja u ljepoti tulipana, posjetioci će imati priliku i uživati u raznim sadržajima festivala. Bit će organizirane razne sportske aktivnosti i turniri u fudbalu i odbojci na pijesku, tenisu za žene, razne izložbe slika i fotografija tulipana, izložbe skulptura i kaligrafije vrhunskih umjetnika, koncerti koje će upriličiti lokalne muzičke grupe. Pored toga, u istanbulskim parkovima planirana je izrada topijara, a posjetioci će imati priliku kupiti tulipane u različitim bojama.

Treću godinu zaredom posjetioci će u periodu od 21. do 30. aprila 2017. na trgu Sultanahmet imati priliku vidjeti šareni ćilim napravljen od 564.000 tulipana koji će se prostirati na površini od 1.731 metra kvadratna.

Cvijet tulipana ima značajnu ulogu u orijentalnoj historiji i tradiciji. Period 18. stoljeća u Osmanskom carstvu nazivao se “Period lala” (Lale Devri).

Tulipani najčešće rastu u periodu od marta pa do maja i zbog toga se nazivaju proljetnim cvijećem.

Festival će trajati do kraja aprila.