Turska agencija za promociju i razvoj turizma, uvrštena je u Upravni odbor Svjetske turističke organizacije

05 Jan, 2022

Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija imenovala je Tursku agenciju za promociju i razvoj turizma (TGA) za člana Odbora pridruženih članica za period 2022-2025. TGA, koja će biti u upravnom odboru koji predstavlja Tursku 4 godine, igrat će odlučujuću ulogu u kreiranju jačih, otpornijih i održivijih turističkih ciljeva Svjetske turističke organizacije.

Svjetska turistička organizacija (UNWTO), međunarodna ekspertska organizacija Ujedinjenih nacija koja djeluje u oblasti turizma, odredila je članove Upravnog odbora pridruženih članica za period 2022-2025. U okviru izbora, generalni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili, imenovao je Tursku agenciju za promociju i razvoj turizma (TGA) za člana Odbora pridruženih članica.

Ističući u svom rješenju o imenovanju da je TGA jaka i važna organizacija, Zurab Pololikashvili je izrazio želju da sarađuje sa TGA na pitanjima koja su usko povezana s organizacijom, kao što su upravljanje turizmom i promocija destinacija u periodu nakon Covid-19. Pololikashvili je također izjavio kako vjeruje da će znanje i iskustvo TGA doprinijeti vrijednosti rada Upravnog odbora pridruženih članica. Zamjenica generalnog direktora TGA dr. Elif Balcı Fisunoğlu predstavljat će TGA U periodu od 2022. do 2025. godine u Upravnom odboru pridruženih članica, zamjenica generalnog direktora TGA za poslovanje i razvoj turizma dr. Elif Balcı Fisunoğlu će predstavljati TGA. Fisunoğlu, koja ima više od 25 godina iskustva u oblasti putovanja i turizma, zaposlena je u TGA od januara 2020. godine.

Pored TGA, u Odbor pridruženih članica Svjetske turističke organizacije (UNWTO) imenovane su i turističke zajednice Hrvatske, Japana i Španije. Upravni odbor novih pridruženih članica sastaće se zvanično po prvi put u januaru 2022. Na istoj sjednici biće određen i datum održavanja prve sjednice na kojoj će članovi upravnog odbora birati predsjednika i zamjenike predsjednika. Pridružene članice: Globalna platforma za razmjenu informacija Odbor pridruženih članica Svjetske turističke organizacije (UNWTO) čini više od 500 kompanija, obrazovnih institucija, destinacija i nevladinih organizacija koje posluju u sektoru turizma.

Misija Odbora pridruženih članica se definiše kao promovisanje globalne razmjene informacija između država članica UNWTO i pridruženih članica i doprinos promociji ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Organizacije koje su dio Odbora pridruženih članica kroz mrežu i kanale UNWTO imaju priliku da steknu vidljivost na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou. Pridružene članice jednom u dvije godine biraju ukupno 20 članova, od kojih je 8 u "globalnoj" i 12 u "regionalnoj" kategoriji. Pored toga, generalni sekretar UNWTO imenuje 3 člana za učešće u Izvršnom odboru. Izvršni odbor pridruženih članica funkcioniše kao savjetodavni odbor generalnog sekretara UNWTO i obezbjeđuje da se pridružene članice integrišu i doprinose ciljevima, misiji i cjelokupnom programu rada UNWTO. Među globalnim članicama ovog Odbora su institucije poput Tripadvisora, IATA i Svjetskog udruženja turističkih vodiča, ali i Turska asocijacija turističkih investitora (TID), Turska hotelijerska federacija (TUROFED), Unija komora i robnih berzi Turske (TOBB), Univerzitet Boğaziçi i hotel Concorde De Luxe Resort iz Turske.