Trka za demokratiju u čast neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj

16 Jul, 2017

Danas je na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu organizovana Utrka za demokratiju u čast neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj 15.07.2016. godine.

Generalni sponzori trke su Ambasada Republike Turske u BiH, Turkish Airlines - Predstavništvo u BiH i ZiraatBank, koji prvi put pripremaju trku za sve generacije kojom se želi ukazati na bitnost društvene solidarnosti i humanosti.

Pobjedu u muškoj konkurenciji i vrijednu nagradu osvojio je Samuel Naibei Kiplimo (9:42 minuta), dok je u ženskoj slavila Olivera Jevtić (10:55:51). Drugo i treće mjesto u muškoj konkurenciji zauzeli su Srđan Samardžić i Uroš Gutić, a u ženskoj Lucija Kimani i Jelena Kosić.

U noći 15. jula prošle godine život je izgubilo oko 250 građana, a više od 2.000 ih je ranjeno.

Kada je riječ o samoj trci, polazak je ispred Turske Ambasade, trčalo se prema hotelu Bristol i zgradi Elektroprivrede BiH, do kraja Vilsonovog šetališta. Tu su se takmičari okrenuli i trčali nazad cijelim Vilsonovim šetalištem do drugog kraja, odnosno do Mosta Suade Dilberović, gdje su se također okrenuli i trčali nazad do cilja – Turske ambasade. Dužina staze koja vodi kroz Vilsonovo šetalište je 3,5 kilometra.

Najbolje pojedinci nagrađeni su vrijednim nagradama koje iznose 1.000, 500 i 250 KM u obje konkurencije, a za prvoplasirane Turkish Airlines je pripremio i poklon u vidu aviokarte za bilo koju destinaciju u Republici Turskoj.

Po završetku trke organizatori su obezbijedili i moderna kolica za najugroženije nepokretne osobe.