Prva predstava laodikijskog pozorišta nakon 1690 godina

06 Jun, 2022

Zapadno pozorište u drevnom gradu Laodikiji svečano je otvoreno za javnost nakon iskopavanja koja su trajala 20 godina. Pozorište koje je staro 2.200 godina, smješteno u jugozapadnom dijelu Turske Denizli, ugostilo je svoju prvu predstavu nakon 1690 godina tišine na sceni. Državni simfonijski orkestar Izmira stupio je na scenu u iskonskom pozorištu, otvrarivši prvi nastup koji je krasio ovo mjesto u gotovo 1700 godina. Gotovo 15 hiljada ljudi prisustvovalo je svečanom otvaranju kako bi pogledali nastup orkestra.

Drevni teatar je ponovo uveden na umjetničku scenu u 20. godini iskopavanja, koja je vodila katedra za klasičnu arheologiju Univerziteta Pamukkale i prof. dr. Celal Şimşek, a završena uz podršku Gradske opštine Denizli, Razvojne agencije za Južni Egej i Ministarstvo kulture i turizma.

Drevni grad Laodikija upisan je na Uneskovu privremenu listu lokacija svjetske baštine 2013. godine, jer se antički grad smatra jednim od najvećih i najvažnijih arheoloških nalazišta u Turskoj.

Laodikija: Važan centar vjere i trgovine

Laodikija je u svoje vrijeme bila važna metropola u Anadoliji. Naselje je postalo grad u helenističkom periodu i doživjelo je svoje zlatne godine između 1-5. stoljeća n.e., koje su trajale od perioda Rimskog carstva do Ranog istočnog rimskog perioda. Laodikija je postala važan centar kršćanstva i mjesto hodočašća u Ranom istočnom rimskom periodu, zahvaljujući živahnom trgovačkom životu grada. Laodikija je dom jedne od 7 crkvi koje se spominju u Knjizi Otkrivenja, a Zapadno pozorište je samo jedan od mnogih impresivnih ostataka kojima se stari grad može pohvaliti. Laodikija je domaćin najvećeg antičkog stadiona u Anadoliji, dva pozorišta (zapadno i sjeverno), četiri kupališta, brojnih crkvi i pet agora. Sa četiri strane je okružena nekropolama. Zapadno pozorište prvobitnog grada izgrađeno je u 2. stoljeću pre nove ere sa kapacitetom od 15.000 gledalaca.