Nova koncertna sezona Sarajevske filharmonije otvorena nastupom vodećih umjetnika iz Turske

23 Sep, 2011

Nakon protekle, uspješne koncertne sezone, Sarajevska filharmonija je sinoć u Narodnom pozorištu počela novu sezonu, sa koncertom na kojem su, uz domaći simfonijski orkestar, nastupili vodeći umjetnici današnjice iz Turske.

Na koncertu otvorenja svoj performans je izveo svjetski poznati turski violinista, virtuoz Cihat Aşkın, međunarodni predstavnik turske škole violine pod dirigentskom palicom svjetski poznatog dirigenta iz Turske, Rengim Gökmen-a. Gökmen je stalni član Savjetodavnog komiteta Turske i Međunarodnih umjetničkih festivala Istanbula. Pored intenzivnih programa koje izvodi u Turskoj, Gökmen i dalje radi kao dirigent po cijeloj Evropi. Trenutno vrši funkciju Generalnog direktora Državne opere i baleta Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske i istovremeno je dirigent Predsjedničkog simfonijskog orkestra

Na koncertu su u prvom dijelu programa izvedena djela poznatog turskog kompozitora Ulvi Cemal Erkina: Simfonijski stav, zatim Koncert za violinu i orkestar, a u drugom dijelu koncerta je izvedena Brahmsova Simfonija no. 4, op. 98, e-mol, koja je posljednja u nizu stvaranja njegovih simfonija.