Globalni sastanak Svjetskog turističkog foruma održan u Istanbulu

19 Feb, 2017

Globalni sastanak Svjetskog turističkog foruma održan je od 16. do 18. februara ove godine u Istanbulu. Organiziran pod motom "Granice kao barijera: bezbrižno i sigurno putovanje" kongres je okupio ministre iz 20 zemalja, 150 predavača, vlasnike velikih svjetskih turističkih kompanija, turističkih investitora i preko 3000 gostiju.

Cilj foruma je da na jednom mjestu okupi stručnjake i turističke djelatnike iz raznih dijelova svijeta, kako bi, prenoseći svoje iskustvo na druge, poboljšali i doprinijeli razvoju turizma kao jednom od najbrže rastućih privrednih grana.

Forum je otvorio turski premijer Binali Yıldırım, koji je u svom izlaganju, između ostalog, rekao:"Nema drugog sastanka na svijetu na kojem se na jednom mjestu okupi toliko lidera, donositelja odluka i profesionalaca u oblasti turizma. Posao koji radimo je od velike važnosti za turistički svijet, Tursku i zemlje iz kojih turisti dolaze u našu zemlju."

Forumu je prisustvovao i ministar Kulture i turizma Nabi Avcı, kao i potpredsjednik vlade Mehmet Şimşek koji je naglasio da je turizam pokretačka snaga za globalni rast. Pored toga dodao je i da je pad broja turista koji su posjetili Tursku 2016. godine privremen.

Prema procjenama Svjetske turističke organizacije UN (WTOUN) trenutni broj turista koji putuje u inostranstvo je 1.2 milijarde, a očekuje se da će do 2030. godine dostići broj od 1.8 milijardi turista.

Svjetski turistički forum je globalna organizacija koja organizuje događaje u različitim dijelovima svijeta u cilju poboljšavanja svjetskog turizma.