Otvaranje Ureda za kulturu i turizam

03 Mar, 2011

U Bosni i Hercegovini 25. februara 2011. godine u ul. Ferhadija br.26 otvoren je novi Ured za kulturu i turizam pri Turskoj ambasadi u Sarajevu.

Ured su otvorili ministar kulture i turizma Republike Turske Ertugrul Günay, ambasador Vefahan Ocak i ataše Cengiz Aydin,samom otvaranju prisustvovale su mnoge zvanice iz javnog i političkog zivota Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora gosp.Günay je rekao da je Turska trenutno na 7. mjestu u svijetu po broju turista koji je posjete svake godine i šesta ekonomija u Evropi. Prošle godine Tursku je posjetilo 28,5 miliona turista iz cijelog svijeta.Iz BiH je u Tursku došlo nešto manje od par stotina turista.Smatra da je taj broj mali i zato je za promociju Turskih potencijala jako bitno otvaranje Ureda za kulturu i turizam. Takođe je istakao da Republika Turska želi da što više njenih građana posjeti BiH, s kojom je snažno historijski i kulturno povezana. Broj turista iz Turske koji dolaze u BiH je nedovoljno i volio bi da se broj turista poveća u oba pravca, i da sa dobrom promocijom broj turista iz Turske za nekoliko godina može biti znatno veći. U Turskoj postoji interesovanje za BiH, ali nema dovoljno informacija, i obratno. Baš zbog toga ovaj Ured će biti kao kamen bačen u vodu i širiće znanje, istakao je gosp.Günay.

Svečani čin presjecanja vrpce pripao je Ministru Kulture i Turizma Republike Turske gdinu Ertugrulu Günayu i Ministru za Kulturu i Sport Kantona Sarajevo gdinu Ivici Šariću. Nakon presjecanja vrpce priređen je koktel za sve prisutne zvanice.