Turski specijaliteti na dodjeli Oskara!

02 Mar, 2019

Zahvaljujući turskom udruženju „Turkey ONE“ najveće svjetske filmske zvijezde imale su priliku da probaju neke turske specijalitete u okviru ovogodišnje dodjele Oskara.

Na 91. dodjeli Oskara u Los Angelesu turski kuhari Yiğit Mirzaoğlu i Cihan Kıpçak, pod kuharskom palicom Wolfgang Pucka, čovjeka koji je već 25 godina glavni kuhar na ovoj manifestaciji, zajedno su pripremili neka od najznačajnijih turskih jela. Tako se na meniju našlo jelo „Alinazik“ iz regije Gaziantep, potom japrak sa maslinovim uljem i višnjom, jelo koje su tokom 500 godina na svojim stolovima jeli turski sultani. Pored ova dva jela, najveće filmske zvijezde imali su priliku da probaju i specijalitet egejske obale, lubin u vinovoj lozi, kao i mantije iz Kajserija. Od poslastica zvijezde su imale priliku jesti suhu baklavu i kadajif, a sve to uz neizostavno piće sultana, sok od nara pripremljen na osmanlijski način.

Na prošlogodišnjoj dodjeli Oskara zvijezde menija su bili Adana kebap, punjene ćufte i slatko od tikve.

Predsjednica udruženja Demet Sabancı Çetindoğan izjavila je kako je ponosna na činjenicu da se ove godine našlo više turskih jela na meniju i da su najveće filmske zvijezde imale priliku da probaju neka od tradicionalnih turskih specijaliteta.

Predstavljanje Turske kroz kulinarstvo na jednom od najgledanijih i najprestižnijih svjetskih događaja vrlo je bitno u promociji zemlje i značajan korak ka promoviranju Turske kao jedne od vodećih turističkih i kulinarskih destinacija.