Turska donira knjige za Bošnjački Institut

27 Jul, 2011

Turska donira knjige za Bošnjački Institut

Danas je u Uredu savjetnika za kulturu i turizam Republike Turske potpisan Protokol o promopredaji donacije knjiga za Bošnjački Institut. Protokol koji se odnosi na predaju knjiga potpisali su direktorica Bošnjačkog instituta Mr. Amina Rizvanbegović Džuvić i Ataše za kulturu i turizam Dr. Cengiz Aydin.

Naime, u okviru projekta -U svakoj državi jedna turska biblioteka- Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske, Ured savjetnika za kulturu i turizam Turske Ambasade uručuje vrijednu donaciju knjiga biblioteci Bošnjačkog instituta. Radi se o 117 prestižnih izdanja na različitim jezicima poput turskog, engleskog, njemačkog i francuskog i u kojima je sadržana historija, književnost, umjetnost i kulturno naslijeđe Turske. Posebno se ističe veliko četvrojezično izdanje knjige Arhitektura Osmanskog Carstva napisano na pomenutim jezicima.

Projekat -U svakoj državi jedna turska biblioteka- je nosioc razvoja kulturne suradnje sa drugim zemljama. Smatramo da će ova donacija knjiga biti veoma korisna za bliže upoznavanja turske kulture, arhitekture, historije i umjetnosti Osmanskog carstva koje je prisutno i na ovim prostorima“, istakao je Dr. Cengiz Aydin, Ataše za kulturu i turizam Republike Turske.

Mr. Amina Rizvanbegović Džuvić smatra da je ovo veoma vrijedna donacija knjiga koja će svakako obogatiti književni opus Bošnjačkog Instituta u Sarajevu.