Kultura

Turska se nalazi na raskršću Evrope i Azije i zemlja je značajnog geostrateškog značaja.

Nalazi se na obalama Crnog, Mramornog, Egejskog i Sredozemnog mora. Predstavlja zemlju kontrasta, s jedne strane nastoji da sačuva tradiciju i običaje, dok sa druge, s nestrpljenjem žuri u savremenu budućnost.

Zemlja koja spaja istok i zapad, dva kontinenta, bila je dom za mnoge značajne kulture i svjetske civilizacije više od deset hiljada godina. Mnogi je nazivaju kolijevkom civilizacije, a iskopine koje svjedoče o tragovima ljudskog života iz doba neolita, vraćaju nas 6.500 god. p.n.e. Od tada pa sve do savremenog doba ovim teritorijama prohujalo je nebrojeno civilizacija i kultura, svaka od njih ostavljajući vidljive tragove.

Danas Turska zauzima površinu od 780.580 km2 i ima oko 77 miliona stanovnika. Posljednjih godina turizam je doživio nagli uspon, a Turska se svrstala u 20 najznačajnijih svjetskih turističkih destinacija.

Prelijepi pejzaži smaragdnih uvala, kilometri pješčanih plaža, bistra tirkiznoplava voda, mediteranska klima, tradicionalna kuhinja, krstarenja, luksuzni hoteli privlače godišnje milione turista iz cijelog svijeta.