Antalya

Ukratko o destinaciji

Antalya (Antalija) je miran grad sa prelijepim pejzažima koji se može posjetiti u svako  godišnje doba zahvaljujući povoljnoj klimi. Smješten  je na padinama Toros planina, u sredozemnom dijelu države a ujedno ima i najdužu obala u cijeloj Turskoj (630 km). Zahvaljujući mnogobrojnim plažama danas je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu, na čijim su se obalama izgradili brojni hoteli i drugi smještajni kapaciteti.  

Antaliju je osnovao Atalus II, kralj Pergamona  158-138 godine p.n.e. i nazvao ga po svom imenu. Od tog vremena je konstantno bio naseljeno mjesto gdje se smjenjivalo Rimsko, Bizantijsko, Seldžučko i najzad Osmansko carstvo. Zahvaljujući mnogim civilizacijama koje su bile prisutne na ovom području moguće je svugdje otkriti historijske građevine i nalazišta iz različitih perioda.

Antalija je specivičan turski moderni grad, sa historijskim srcem u središtu Kaleici, koji je smješten  unutar starih gradskih zidina. U uskim ulicama staroga grada nije dopuštena vožnja automobilima, tako da je dobro mjesto za upijanje prijatne atmosfere i šetnju oko šarmantne luke. Jedna od karakteristika Antalije su mnogobrojne palme koje ukrašavaju grad, a ujedno stvaraju hladovinu u vrelim mjesecima tokom godine. Zbog Mediteranske klime ljeti je vrijeme toplo i suho a zimi kišovito i blago, što omogućava da se doživi domaćinski ugođaj tokom cijele godine. Zahvaljujući klimi u ovom području je jako razvijena poljoprivreda jer povoljno vrijeme pogoduje proizvodnji raznovrsnog voća i povrća i drugog bilja. Ova destinacija je tako osmišljena da se staba sa svojim prirodom čineći je idealnim okruženjem za nezaboravni odmor. 

U okviru regije Antalije nalaze se mnogobrojna odmarališta kao što su: Alanja, Belek, Kalkan, Kaš, Kekova, Kemer, Olimpos, Patara i Side.