U Zemaljskom muzeju otvorena Izložba turskog streličarstva

25 Sep, 2017

Uz prisustvo presjedavajućeg Vijeća ministara BiH i zamjenika turskog premijera, Hakana Çavuşoğlua, u Zemaljskom muzeju u Sarajevu danas je svečano otvorena Iyložba turskog streličarstva, a radi se o izložbi koju organizuju Fondacija streličarstva Republike Turske i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine.

Na samom početku ceremonije otvaranja prisutnima su se obratili direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić, te kustos izložbe turskog streličarstva Mehmet Lutfi Şen.

Nakon njih obratio se premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, koji je izrazio zadovoljstvo što danas ima priliku, kako je kazao, svjedočiti činjenicama koje govore o bogatoj kulturno-historijskoj vezi između država Bosne i Hercegovine i Turske.

"Ta veza ogleda se naravno i u činjenici da su i neki ljudi iz BiH ostavili traga u jednom od sportova, iako streličarstvo osim sporta ima jednu jaku duhovnu dimenziju. Streličarstvo, kao grana ili kao sport, ima svoju duhovnu dimenziju koja u našoj vjeri, islamu, ima posebno mjesto, kao što je Bitka na Uhudu", rekao je Konaković, te se još jedno zahvalio organizatorima ove izložbe.

Član Upravnog odbora Fondacije za streličarstvo Republike Turske i sin turskog predsjednika Bilal Erdoğan istakao je kako je i ranije boravio u Sarajevu, a povod njegove posljednje posjete je bio upravo streličarstvo. Erdoğan se u nastavku obraćanja osvrnuo na tehnike i tehnologiju koja je korištena u oblasti streličarstva.

"Naši preci su dosegli vrhunac kada je u pitanju tehnologija koja je korištena u oblasti streličarstva. No, i pored toga, naši preci ovu ratnu tehniku nikada nisu koristili kako bi počinili pokolje i zločine. Koristili su ih kako bi rušili zidove koji su postojali među ljudima. U današnje vrijeme svjedočimo modernijim i naprednijim tehnologijama. Isto tako, zadnjih dana upravo svjedočimo kako se govori o tome kako će neke zemlje biti izbrisane s lica zemlja uprvo tim najmodernijim oružjem", istakao je Erdogan.

On je poručio, da, upravo zbog toga, u današnjoj izložbi postoji jako dublji smisao, jer danas postoji potreba za perspektivom i pogledom na svijet koji su baštinili zajednički preci dviju država.

"Kako što i vi u BiH znate, 20. stoljeće je bilo najkrvavije stoljeće u povijesti čovječanstva. Vidjet ćemo šta sa sobom nosi 21. stoljeće, no nemamo dovoljno razloga da budemo previše optimistični. Mi kao nosioci zajedničke baštine moramo se okupiti i udružiti snage i promovirati naše naslijeđe kao protutežu onome što se danas podmeće kao civilizacija, a ona to nije", poručio je Erdoğan.

Zamjenik premijera Turske Hakan Çavuşoğlu ukazao je na činjenicu da su BiH i Balkan prostor i mjesto koje su garancija globalnog mira.

"Znamo da ako u BiH i na prostoru cijelog Balkana ne uspostavimo mir, on neće moći biti uspostavljen ni na globalnom planu. Mi kao bratska i prijateljska zemlja ćemo nastaviti pružati podršku BiH kako bi se izgradila funkcionalna država, kako bi je učinili jačom i razvijenijom”, rekao je Cavusoglu, te dodao:

"Ako ne budemo znali našu prošlost, nećemo biti u stanju izgraditi budućnost. Ako želimo izgraditi budućnost, moramo se više posvetiti našoj tradiciji i običajima, a ne pukom isčitavanju historije. Današnja ceremonija i jeste jedan od tih načina i elemenata naše tradicije”.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je kako BiH i Turska imaju dugu historiju svojih odnosa, koji su uvijek bili obilježeni iskrenim prijateljstvom, međusobnim razumijevanjem i zajedničkim ciljevima unapređenja i bh. i turskog društva.

"Osmanska civilizacija je na ovim prosotrima ostvila stotine spomenika duhovne i materijalne kulture, koje predstvljaja najznačajnije vrijednosti našeg kulturno-historjskog naslijeđa, a neki od njih su tako univerzilne i originalne vrijednosti, da se nalaze i na listi UNESCO-a", rekao je Zvizdić.

Naglasio je kako su svi ti spomenici čitava mreža neraskidivih niti koje trajno vežu BiH i Tursku, kao i narode dviju zemalja.

Na samom kraju je naglasio kako činjenica da se obim ekonomske sardanje dviju zemalja pribiližava magičnoj cifri od milijardu dolara, te kako to govori o potpunom razumijevanju Turske za ekonomske potrebe i razvoj BiH.

Nakon obraćanja, međusobno su uručeni i prigodni pokloni, a u znaku današnje izložbe premijerima Zvizdiću i Konakoviću uručeni su lukovi i strijele.

Uslijedilo je i svečano presijecanje vrpce, čime je izložba i zvanično otvorena, a nakon presijecanja vrpce, kustos Mehmet Lutfi Şen je podijelio informacije o predmetima izloženim u Zemaljskom muzeju.

Nakon obilaska izložbe, u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja vještinu u oblasti streličarstva imali su priliku demonstrirati član Upravnog odbora Fondacije za streličarstvo Turske Bilal Erdoğan, premijer kantona Elmedin Konaković i zamjenik premijera Turske Hakan Çavuşoğlu.

U okviru izložbe predstavljeni su originalni primjerci streličarskog oružja koji pripadaju osmanskom periodu i ova izložba prva je ove vrste koja se organizuje izvan granica Turske.

Također, predstavljeni su lukovi, strijele, štitovi, štitovi za zglobove, futrole za čuvanje lukova i strijela, kao i brojna druga prateća oprema koja se koristila u streličarstvu selčučkog i osmanskog perioda.

Održavanje izložbe u Bosni i Hercegovini ima i dodatnu simboliku. Naime, Miralem Ahmed-aga, koji je porijeklom iz Bosne, bio je jedan od najboljih streličara u historiji osmanske Turske.

Izložba turskog streličarstva će biti otvorena do 15. oktobra 2017. godine.