Turski nacionalni štand i na 30. po redu Sarajevskom sajmu knjiga u Skenderiji

17 Apr, 2018

Republika Turska i ove godine će se predstaviti na 30. Međunarodnom sajmu knjiga koji će se od 18. do 23. aprila 2018. godine održati u sarajevskoj Skenderiji.

Sarajevskoj i bosanskohercegovačkoj čitalačkoj publici na štandu Republike Turske bit će predstavljena neki od najznačajnijih projekata realiziranih u okviru turske izdavačke djelatnosti. Na štandu Republike Turske predstavit će svoja izdanja iz oblasti dječije književnosti, historijske i savremene književnosti, poezije, djela poznatih turskih i svjetskih autora, kao i Programa podrške za objavljivanje književnih djela, djela iz oblasti umjetnosti i historije na drugim jezicima osim turskog (TEDA) koji se realizira pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.

TEDA je program podrške prijevoda na strane jezike i objavljivanja namijenjen stranim izdavačima, koji žele objaviti turska kulturna, umjetnička i književna djela. TEDA Projekat je pokrenut 2005. godine i pruža mogućnost da čitaoci na svom jeziku čitaju o turskoj kulturi, historiji i knjževnom stvaralaštvu. Na ovaj način, podržano je predstavljanje djela turskih pisaca na međunarodnom tržištu knjiga.

I ove godine se nastavlja aktivnost u okviru Programa TEDA u Bosni i Hercegovini, koji je namijenjen prevođenju dijela turskih autora na bosanski jezik, ali i književnog stvaralaštva bosanskohercegovačkih autora na turski jezik.

Prema relevantnim pokazateljima, Turska je 11. zemlja u svijetu kada je u pitanju izdavaštvo i posjeta turskom štandu na 30. Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu je još jedna prilika za ljubitelje knjige iz Bosne i Hercegovine da se upoznaju sa bogatim književnim fondom koji će biti predstavljen.

Na sajmu će se predstaviti Generalna direkcija za biblioteke i izdavaštvo Ministarstva kulture i turizma. Štand se može posjetiti tokom cijelog trajanja 30. Međunarodnog Sarajevskog sajma knjiga u periodu od 10.00 do 19.00 sati.