Održan koncert "Turkijski svijet u svim svojim bojama"

26 Mar, 2018

U Sarajevu je večeras održan koncert "Turkijski svijet u svim svojim bojama" povodom Nevruza.

Publici u Domu mladih predstavilo se više od 70 umjetnika iz deset zemalja i regija. Među njima su istaknuti umjetnici i grupe iz Azerbejdžana, Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Turske, Ruske Federacije: Baškurdistana, Hakasa, Saha-Jakutije, Tataristana, Tuve, Dagestana, Kabardin-Balkara te iz Moldavije - Gagauzija.

Zamjenik savjetnika Ministarstva kulture i turizma Nihat Gül kazao je kako je TURKSOY svojevrsni "UNESCO za tursku kulturu".

  • Ove godine obilježavamo 25 godina rada TURKSOY-a, a povodom Nevruza krenuli smo na turneju na Balkanu. Kultura je jedan od osnovnih segmenata svake nacije. Nevruz nije samo zastupljen u turskoj kulturi, već se obilježava na širem području od Srednje Azije do Balkana - kazao je Gul.

Fırat Purtaş, zamjenik generalnog sekretara TURKSOY-a, kazao je kako je Nevruz stara tradicija koja traje stoljećima. On je dodao da je ovogodišnji plamen za početak obilježavanja Nevruza zapaljen u Kastamonuu koji je proglašen prijestolnicom turkijskog svijeta za ovu godinu.

I turski ambasador u Sarajevu Haldun Koc je poželio da se na praznik Nevruza svijetom šire mir, spokoj i bratstvo među ljudima.

Organizatori koncerta su Međunarodna organizacija turkijskih kultura TURKSOY, Ambasada Republike Turske u BiH, Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske, Ured savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske i Institut Yunus Emre.

Koncert "Turkijski svijet u svim svojim bojama" noć prije je održan u Zenici, a večeras će se ista grupa umjetnika predstaviti i publici u Mostaru.