14. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu

08 Jun, 2015

U okviru 14. Međunarodnog festival pozorišta za djecu, banjalučkoj publici se predstavio i turski teatar sjenki iz Istanbula. Predstava je izvedena u okviru zvaničnog programa, a izveli su je Suat Veral i Merve Ilken. Nakon predstave, glumačka ekipa otkrila je mališanima iz publike tajne teatra sjenki, a bilo im je dozvoljeno i da sami upravljaju lutkama.

Na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu, koji traje do srijede, pored današnjeg duplog izvođenja predstave Tradicionalni turski teatar sjenki iz Istanbula izložio je lutke Karađoza, Hadživata i drugih likova u holu Dječijeg pozorišta RS odnosno Muzeju lutaka, a organizovane su i dvije radionice izrade lutaka potrebnih za predstavu Karađoza i Hadživata.

Suat Veral ispričao je za AA nakon predstave u Banjaluci da se ovim poslom bavi već 30 godine, da je jedniji koji se bavi ovakvom vrstom umjetnosti sa lutkama ove veličine i da, između ostalog, daje časove iz igre sjenki u Istanbulu. "Moj cilj je, prije svega, da usrećim djecu, mališane, da ih podsjetim na tradiciju", rekao je Veral.

Inače, na 14. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu, učestvuje 13 teatara iz 10 zemalja, dok u takmičarskom dijelu Festivala učestvuju dječija pozorišta iz Argentine, Poljske, Njemačke, Slovenije, Slovačke, Hrvatske, Srbije, Bugarske, Turske i BiH.